Especialitats
PNEUMOLOGIA
Control i seguiment del pacient pediàtric asmàtic o amb patologia bronquial recurrent.
- Maneig de la patologia respiratòria de vies baixes
- Bronquiolitis del lactant
- Estudi de la funció pulmonar, mitjançant la realització d’espirometries i proves d’esforç
- Maneig de la tos crònica.
GASTROENTEROLOGIA
Diagnòstic, tractament i seguiment de patologies del sistema digestiu presents a l’edat pediàtrica.
- Problemes i patologia de l’esòfag i l’estómac, com el reflux gastroesofàgic o la malaltia pèptica esofagicogàstrica. Vòmits de repetició. Infecció per Helicobacter pylori.
- Problemes i patologia intestinal, com la diarrea crònica, restrenyiment i encopresis, síndromes mal absortius o malaltia inflamatòria intestinal. Dolor abdominal crònic o recurrent. Hepatitis aguda / crònica.
- Intoleràncies o al•lèrgies, com la malaltia celíaca, al•lèrgia a les proteïnes de llet de vaca o intoleràncies alimentàries.
- Estancament ponderal o escàs guany ponderal. Sobrepès i obesitat.
ENDOCRINOLOGIA
Oferim avaluació, diagnòstic i tractament per a nens/es i adolescents amb tot tipus de problemes hormonals que puguin afectar al seu creixement i desenvolupament.
- Retard de creixement
- Pubertat precoç o retardada
- Alteracions de la funció tiroïdal (hipo i hipertiroïdisme; nòduls tiroïdals)
- Dislipèmies (trastorns del nivell de colesterol i/o triglicèrids)
- Diabetis mellitus
- Hirsutisme i trastorn del nivell de cortisol.
AL·LERGIA
La patologia al·lèrgica és molt freqüent a l’edat pediàtrica i es pot manifestar de diferents maneres. Al CEP Ferrés us oferim tots els mètodes necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament de diferents malalties al·lèrgiques, com poden ser:
- Al·lèrgia alimentària: ou, proteïnes llet de vaca, fruits secs i altres tipus d’aliments.
- Rinitis i conjuntivits al·lèrgica: polen, àcars, epitel·li d’animals (gat, gos).
- Al·lèrgia a medicaments: antibiòtics, AINEs.
- Urticaria y dermatitis atòpica.
- Asma al·lèrgic i bronquitis de repetició.
- Anafilaxis.
- Proves de provocació amb ALIMENTS, com ou i llet, en els casos en que es necessiti saber si el nen/a ja pot començar a menjar aquests aliments.
- PROVOCACIÓ CONJUNTIVALS I NASALS en el cas d’al·lèrgies ambientals i per tal de conèixer amb més detall quins són els al·lèrgens responsables de la clínica nasal i ocular.
- IMMUNOTERÀPIA
prescripció individualitzada de vacunes per a l’al·lèrgia, sublinguals o subcutànies, segons les al·lèrgies del pacient i la clínica a tractar. Administració a la consulta per a comprovar una bona tolerància.
CIRURGIA PEDIÀTRICA
La cirurgia pediàtrica està dedicada a resoldre els problemes quirúrgics de la població pediàtrica, des del naixement fins a l’adolescència.
- Alteracions del descens testicular
- Varicocele
- Fimosis
- Quists sacres i pilonidals
- Fisures ano-rectals
- Estrenyiment i encopresis
FISIOTERAPIA
És la disciplina que s’encarrega de l’assessorament, tractament i cura d’aquells infants que presenten un retard general en el seu desenvolupament, desordres en el moviment o altres patologies i alteracions. El servei de neuropsicologia del CEP Ferrés du a terme les funcions d’avaluació, diagnòstic i assessorament terapèutic de:
- Alteracions forma del crani (plagiocefàlia)
- Còlics del lactant
- Retard en el desenvolupament psicomotriu
- Torticolis congènita
- Problemes respiratoris: refredats, bronquitis, bronquiolitis, al·lèrgies, otitis, pneumònies.
- Problemes neurològics
- Problemes traumatològics: escoliosis, torticolis, cervicàlgies, lumbàlgies, esquinços.
tologies otorrinolaringològiques són pròpies de la infància o més freqüents durant aquest període, i el seu correcte enfoc és molt important alhora d’evitar seqüeles irreversibles i assegurar un correcte desenvolupament del nen.
- Otitis mitjanes agudes i seroses de repetició.
- Extracció de cossos estranys a l’oïda o al nas. Taps de cerumen.
- Amigdalitis recurrents o hipertròfia amigdalar.
- Patologia relacionada amb els carnots/adenoides.
- Laringitis recurrents.
- Trastorns auditius: hipoacúsies congènites o adquirides.
- Dificultat respiratòria nasal.
- Trastorns de la son: ronquera o apnees.
- Disfonies persistents o de repetició.
- Retard en el desenvolupament del llenguatge
OFTALMOLOGIA
La funció visual del nen està en constant desenvolupament i qualsevol anomalia, com un defecte de refracció, un estrabisme o una opacitat de medis, pot interferir en el seu desenvolupament de manera irreversible, sobretot si es detecta passats els 8-9 anys.
És molt important realitzar un control anual als infants per revisar l’agudesa visual i la mobilitat ocular per detectar precoçment aquestes disfuncions i seria recomanable que la primera revisió oftalmològica es dugués a terme entre els 2 anys i mig i 3 anys d’edat.
Per tant, unes de les problemàtiques més comunes que ens trobem són:
- Defectes de refracció (problemes d’ulleres).
- Ambliopia (ull gandul).
- Estrabisme (desviació d’un o dels dos ulls).
- Patologia de la via lacrimal
- Patologia de les parpelles i de l’òrbita.
- Cataractes pediàtriques.
- Problemes de la superfície ocular.
- Inflamació intraocular
- Tumors intraoculars
- Retinopatia associada a la prematuritat.
LOGOPEDIA
La logopèdia s’ocupa de la comunicació verbal i no verbal i del conjunt de processos relacionats amb la comprensió i l’expressió oral i escrita. La funció del logopeda no serà ensenyar a parlar bé, sinó més aviat a proporcionar al nen-adolescent un sistema de comunicació que li permeti expressar-se ja sigui mitjançant llenguatge oral, escrit, gestual i/o pictogràfic (dibuixos). Les patologies sobre les que podrà intervenir estan relacionades amb nens i adolescents que presentin:
- Alteracions de la parla: dislàlies, retards de la parla
- Alteracions de la lectura i escriptura: dislèxia, disgrafia, disortografia, alteracions en la comprensió lectora, velocitat lectora.
- Alteracions del llenguatge: retard en l’adquisició del llenguatge, disfàsia, afàsia, trastorn específic del llenguatge (T.E.L.)
- Teràpia mio-funcional oro-facial: alteracions oro-facials, prevencions de mals hàbits pre i post ortodòncia.
- Deglució atípica, respiració bucal, disfàgia
- Rehabilitació dels trastorns de la veu: Disfonies orgàniques i funcionals
NEUROPSICOLOGIA
Especialitat que atén les dificultats cognitives i conductuals dels infants i adolescents. Aquestes sovint repercuteixen sobre el seu funcionament personal, acadèmic i/o social i poden manifestar-se amb baix rendiment escolar, dificultats acadèmiques en àrees específiques (lecto-escriptura, numeració i càlcul, etc.), baixa motivació pels estudis, problemes de comportament o dificultats de relació. El servei de neuropsicologia del CEP Ferrés du a terme les funcions d’avaluació, diagnòstic i assessorament terapèutic de:
- Trastorns d’aprenentatge: dislèxia, discalcúlia i trastorn de l’aprenentatge no verbal.
- Trastorn per dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH).
- Trastorn específic del llenguatge (TEL).
- Altes capacitats intel•lectuals.
- Baixes capacitats intel•lectuals.
- Dèficits cognitius, conductuals i emocionals secundaris a un dany cerebral (DC). Les causes més freqüents del DC són: traumatisme cranioencefàlic, ictus, epilèpsia, malalties oncològiques del sistema nerviós central, infeccions del sistema nerviós central, paràlisi cerebral infantil, etc.
PSICOLOGIA
Tractament de diferents problemàtiques que poden afectar al desenvolupament cognitiu, afectiu i social. Intervenció amb nens, preadolescents i adolescents a partir de la TERÀPIA BREU ESTRATÈGICA (TBE) Com? Teràpia INDIRECTA: treball amb pares que actuen de coterapeutes per tal d’evitar l’etiqueta en el nen. Oferim eines als pares perquè puguin ajudar als seus fills. En alguns casos es pot treballar amb el nen, sobretot a partir dels 10-12 anys. En què es basa la TBE? Estudiem com funciona el problema i quines solucions intentades s’ha posat en marxa i no han funcionat. A partir d’aquí proposa una manera de resoldre el problema de manera més eficaç. Aquesta metodologia permet resoldre problemes en un temps breu (màx 8-10 sessions). Amb qui? No només es treballa amb els pares i quan cal amb el nen o adolescent, sinó que també és important la coordinació amb altres professionals que intervinguin com poden ser mestres, logopedes, neuropediatres …. Quines problemàtiques responen millor a la TBE?
- Oferir pautes de criança
- Pors, fòbies, obsessions i compulsions
- Ansietat i depressió infantil
- Terrors nocturns
- Assetjament escolar, bullying
- Problemes de conducta
- Traumes, gelosia entre germans
- TICs (trastorns involutaris de la conucta)/
- Hiperactivitat, impulsivitat o agressivitat
- Manca d’habilitats socials
PODOLOGIA
El pacient pediàtric es troba en una etapa de creixement, desenvolupament i formació contínua, és per això imprescindible realitzar un bon diagnòstic i un estudi per a detectar les alteracions estructurals i funcionals pròpies de l’edat.
1.PRIMERA VISITA:
Valoració de la trepitjada i de les pressions que exerceix el pacient en estàtica i dinàmica, fent un estudi amb PLATAFORMA BAROPODOMÈTRICA. Estudi BIOMECÀNIC, valorant marxa i carrera. Valoració de la MOBILITAT i possibles alteracions osteo-articulars i/o múscul-esquelètiques a nivell de columna, malucs, genolls, turmells i peus. Estudi POSTUROLÒGIC, associat al creixement, del desenvolupament de l’aparell locomotor i psicomotricitat del nen/a.
2.TRACTAMENT
Teràpia manual sobre les vies neuro-sensorials, per a realitzar desbloqueigs funcionals que alterin al sistema postural i al desenvolupament psicomotriu del nen. Embenats. Ortesis funcionals. Plantilles personalitzades específiques per a cada pacient, segons tractament necessari, patologia associada i morfologia del peu.
3.CONTROL
Detecció de qualsevol molèstia amb les plantilles i valoració d’una correcta evolució. En el cas que no sigui suficient, s’aplicaran les modificacions necessàries.
- Correccions osteo-articulars i múscul-esquelètiques de l’extremitat inferior: Peu pla infantil funcional o estructurat, deformitats digitals, ungles encarnades, genus valgus i varo, metatars adductor o abductor, Osgood-Schlatter, M. De Sever.
- Dolors musculars o tendinitis associades a desequilibris pèlvics, escapulars o basculacions.
- Patologia de la columna vertebral: escoliosis, cifosis, hiperlordosis.
- Incorrecta actitud postural i falta estabilitat.
- Alteracions de la marxa.
DIETÈTICA I NUTRICIÓ
Des d’un punt de vista clínic, la nutrició té un paper important en la prevenció i tractament de malalties. La Dietètica intervé en l’elaboració de dietes que compleixin la finalitat de satisfer les necessitats d’energia i nutrients, tant el nen sa com en el malalt, en aquest cas parlem de dietoteràpia.
El servei de nutrició del CEP Ferrés du a terme les funcions d’avaluació, diagnòstic i assessorament terapèutic de:
- Nutrició fertilitat, embaràs i lactància.
- Salut hormonal femenina (SOP, endometriosis…)
- Assessoria de lactància materna
- Alimentació complementària i baby led weaning.
- Alimentació saludable i canvi d’hàbits.
- Fallada de medro
- Obesitat
- Dificultat en el guany de pes
- Hipertensió
- Hipercolesterolèmia
- Educació nutricional i acompanyament en la diabetis mellitus i fenilcetonúria
- Celiaquia, alegries i intoleràncies alimentàries.
- Educació nutricional, per a millorar el patró alimentari i per a diverses patologies.
- Assessorament en dietes vegetarianes i veganes.