Dietètica i Nutrició

El procés d’aprenentatge d’aquest hàbit és especialment important durant els primers anys de vida ja que, a més de facilitar un bon estat nutricional i un creixement òptim, ajudarà a consolidar l’adquisició d’hàbits saludables per a l’edat adulta.

Cada etapa de la vida té les seves peculiaritats i necessitats a les quals s’ha d’anar adaptant l’alimentació. La infància es caracteritza per ser l’etapa on hi ha un major creixement físic i desenvolupament psicomotor.

Això significa que l’alimentació no solament ha de proporcionar energia per mantenir les funcions vitals sinó que ha de cobrir unes necessitats majors relacionades amb el creixement i la maduració.

Les necessitats energètiques i nutricionals són cobertes per l’alletament matern exclusiu fins als sis mesos, i a partir d’aleshores cal anar incorporant nous aliments de forma progressiva i en les quantitats adequades. En aquest període és important afavorir les condicions que permetin l’adquisició progressiva d’uns hàbits alimentaris saludables.


L’infant, des que és nadó fins que té tres anys d’edat, ha d’aprendre a mamar, tastar, mastegar, empassar i manipular aliments i també a descobrir diferents olors, gustos i textures, amb la finalitat d’incorporar-se, a poc a poc, a l’alimentació familiar. L’educació de la conducta alimentària en aquesta franja d’edat té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables. Els diferents entorns on menja l’infant (a casa, a casa els avis, a les llars d’infants, etc.) han de ser el marc idoni per transmetre una sèrie d’hàbits, com són la utilització dels coberts, els hàbits higiènics bàsics i uns comportaments a taula adequats.

De fet, a més dels beneficis per al nadó (protecció enfront d’infeccions i al•lèrgies, reducció del risc de mort sobtada, etc.), l’alletament matern també té avantatges per a la mare (l’ajuda en la recuperació física després del part, redueix el risc de càncer de mama i d’ovari i també d’anèmia i osteoporosi, entre d’altres). En cas que no sigui possible l’alletament matern es pot optar per un alletament amb llet de fórmula adaptada.

[toggles]
[toggle title=”Lactància materna”]

Posem a la vostra disposició diferents documents sobre pautes d’alletament matern i els dubtes que genera el fet de donar el pit al vostre fill/a.


[/toggle]
[toggle title=”Lactància artificial”]

Informació relativa a la lactància artificial. Recomenacions sobre com es preparen els biberons i quin tipus de llets tenim al nostre abast per a l’alimentació dels vostres fills, així com les indiciacions específiques de cadascuna d’elles


[/toggle]
[toggle title=”Alimentació complementària”]

Recomenacions sobre com i quan s’ha de començar amb la introducció de l’alimentació complementària. Ho hem agruptat segons els intervals d’edat dels nens. També us oferim un consells generals sobre com a d’anar canviat l’alimentació del vostre fill a mesura que va creixent

[/toggle]

[toggle title=”Guies”]

Disposeu de varies guies que us ajudaran el procés d’educació, creixament i alimentació del vostre fill. Us donaran consells sobre quins aliments pot prendre i quan introduir-los i aconseguir que l’alimentació que segueix el nen sigui saludable.

[/toggle]

[toggle title=”Menus exemple”]

Menús exemple segons l’edat del nen, per saber-ne els àpats que ha de fer i la quantitat de cada ració, per tal que l’aport de nutrients i calories sigui el més adequat i equilibrat

[/toggle]

[toggle title=”Links d’interés”]

Aquí teniu diferents links a pàgines web informatives sobre temes relacionats amb la lactància materna i temes generals d’alimentació.

[/toggle]

[/toggles]